Voorheen dacht men dat de tablet de laptop volledig zou vervangen en daarom werden convertibles uitgevonden. Nu men weet dat er ruimte is voor zowel tablets als laptops, overbruggen de convertibles nog steeds het gat tussen deze twee met meer verfijnde ontwerpen. Wanneer HP mensen wil imponeren, dan worden de beste designers losgelaten op het Spectre model. Eén van deze modellen is de HP Spectre Pro x360 G1, een convertible notebook voor bedrijven.
Eén van de beste features van de x360 G1, is dat wanneer je naar deze elegante aluminium notebook kijkt je geen idee hebt dat dit een convertible is, totdat je het beeldscherm naar de tablet modus vouwt. Een probleem bij veel convertibles is dat de scharnieren niet stevig genoeg zijn, waardoor het scherm op en neer beweegt wanneer je het aanraakt. Dit kan erg vervelend zijn en HP heeft daarom een unieke scharnier ontworpen om dit probleem aan te pakken en dit is ze duidelijk gelukt. Nog een sterk punt.
De x360 G1 is een belangrijke release van HP, omdat iedereen weet dat de PC (en printer) divisie binnenkort gescheiden zal worden van de rest van het bedrijf. De PC divisie moet dus bewijzen dat het prima alleen kan opereren en de Spectre Pro x360 G1 laat direct zien dat men zich hierover geen zorgen hoeft te maken. Laten we eens verder kijken wat deze elegante notebook te bieden heeft.
Nauwe samenwerking
De x360 G1 is onderscheidend omdat het een product is welke is ontstaan door een nauwe samenwerking tussen HP en Microsoft. Het ging zelfs zo ver dat de ingenieurs van Microsoft de prototypes op hetzelfde moment ontvingen als de ingenieurs van HP. HP gaf daarnaast aan dat Microsoft een aantal problemen opgelost heeft die HP waarschijnlijk zelf niet gevonden zou hebben. De meeste OEMs werken niet zo nauw samen met Microsoft. Dit heeft er mogelijk ook toe geleid dat de Spectre niet volgepropt is met software dat de opstartsnelheid alleen maar negatief beïnvloedt. Afgezien van McAfee Antivirus met een proefabonnement zal je geen andere zogenaamde ‘bloatware’ vinden.
Specificaties
Je hebt bij de x360 de keuze uit twee modellen. De grootste verschillen zijn een i5 2,2 GHz of i7 2,6 GHz processor, 4 GB of 8 GB RAM, 128 GB of 256 GB SATA SSD en een Full HD of Quad HD beeldscherm. Beide configuraties zijn erg competitief en kunnen prima concurreren met vergelijkbare modellen van Dell. Nog iets competitiefs is het toetsenbord, want hier kan je veel comfortabeler mee typen dan de modellen van de directe concurrenten. Compacte notebooks zijn fijn en hebben zo hun voordelen, maar als je er veel mee moet typen, dan zijn de grotere modellen veel handiger.
Maar er zijn nog meer indrukwekkende details van de Spectre die we graag met je willen delen. Eén daarvan is de power knop. Deze kan namelijk precies genoeg druk verdragen dat je deze niet per ongeluk activeert. Bij veel concurrerende modellen druk je deze al in wanneer je de notebook oppakt, waardoor deze in slaapstand gaat. Dit lijkt niet meteen noemenswaardig, maar wanneer je je notebook elke keer wanneer je deze oppakt in slaapstand zet, dan kan dat heel vervelend worden.
Het klikbare trackpad is zeer breed en dan zou je denken dat dit snel leidt tot het per ongeluk aanklikken van dingen, maar hier hadden we helemaal geen last van. Onze typsnelheid was vergelijkbaar met een normaal toetsenbord en dat is iets wat we bij concurrerende modellen vaak niet konden behalen. Het enige minpuntje hier is dat onze rechtermuis klikken af en toe niet direct gedetecteerd werden.
Bij de port selectie biedt HP genoeg mogelijkheden, waaronder drie ingangen voor USB 3.0, een mini beeldschermport en een HDMI ingang. Ook is er een SD card reader en een combo ingang voor de audio. Gelukkig leeft HP niet in wereld waarbij je geprezen wordt voor het verwijderen van keuzes en je zodoende geforceerd wordt om altijd dongles bij je te hebben. Het omhulsel is tot slot gemaakt van elegant aluminium en om de notebook nog mooier te maken zijn alle randen gepolijst. Dit zorgt er voor dat deze convertible een unieke uitstraling heeft die er echt uitspringt.
Prestaties
HP zegt dat door de tijd die ze gespendeerd hebben aan het ontwerp, de Spectre net zo snel of zelfs sneller dan de concurrentie zou moeten zijn. Dit is ook iets wat de meeste testen laten zien. In PCMark 8 laat de x360 de concurrentie achter zich en alleen een vergelijkbaar model van Dell kan de Spectre bijbenen. In een enorme Handbrake enconding test moet de x360 echter genoegen nemen met de derde plaats. Volgens HP kwam dit door de SSD, omdat Handbrake erg gevoelig kan zijn voor snelheden van een harde schijf. Het is echter goed om te weten dat HP van plan is om ondersteuning voor PCIe SSDs te bieden. Deze zijn een stuk sneller dan de SATA versies die momenteel gebruikt worden, alleen is het natuurlijk wel jammer dat ze hier niet meteen voor gekozen hebben. In andere prestatietesten was de Spectre elke keer de snelste.
Ontwerpkeuzes
Bij het ontwerpen van een notebook moet de ontwikkelaar een balans vinden tussen het geluid van de fan, de temperatuur en de prestaties. Je kan echter niet alles hebben en dat is voornamelijk zo bij een dun ontwerp.
HP had mogelijk nog meer uit de Spectre kunnen halen, maar dit zou betekenen dat de temperatuur waar je aan blootgesteld zou worden ook een stuk hoger uit zou vallen. We lieten weer de Handbrake encoding test draaien, maar focusten dit keer op de temperatuur van de x360 en een vergelijkbaar model van Dell. Beide modellen bereikten een temperatuur van bijna 48 graden Celsius op een plek op de laptop. Op het toetsenbord bereikte de Dell echter een temperatuur van bijna 43 graden Celsius en een deel van een scharnier zelfs bijna 52 graden Celsius. De heetste temperatuur die de notebook van HP bereikte was bijna 38 graden Celsius. Dit lijkt niet direct een groot verschil, maar een te hoge temperatuur kan voor sommige personen erg storend en vervelend zijn.
Geweldige batterijduur
Nog meer goed nieuws voor de Spectre x360 is de geweldige batterijduur. De unit heeft een grote 56 watt batterij. Deze batterij zorgt er voor dat je lang kan genieten van het kwalitatieve IPS paneel met PSR technologie. Deze technologie zorgt er voor dat dingen die niet gebruikt worden afgesloten worden, zodat de batterij niet onnodig energie verbruikt voor dingen die je toch niet gebruikt.
Als een gevolg kan je bijna 2 uur langer gebruik maken van de x360 dan een vergelijkbaar model van Dell. Alleen een model van Dell die geen touch screen en een lagere resolutie heeft kon de HP Spectre verslaan. Maar aangezien een touch screen flink veel energie nodig heeft kunnen we wel zeggen dat de notebook van HP ver bovenaan staat op dit gebied.
Het beeldscherm zelf is prachtig en heeft zo goed als geen problemen met lekkage of compressie. Aangezien het een ten-point touch screen is, is het van glas en dit reflecteert uiteraard. Op sommige momenten reflecteerde het soms iets te veel, maar dit is een probleem waar alle touch screens last van hebben. Het scherm is trouwens op zo’n manier in het paneel gebonden dat de pixels zo dichtbij mogelijk gebracht worden.
Conclusie HP Spectre Pro x360 G1
De HP Spectre Pro x360 G1 is een geweldige mix tussen ontwerp, functionaliteit en prestaties, met een premium uiterlijk. Voorbeelden hiervan zijn het diverse convertible design, het unieke uiterlijk en een erg ruim trackpad. Vanwege de snelle i5 en i7 processors en de andere geweldige hardware blijft de x360 de concurrentie voor en kan je zonder problemen al je werkzaamheden uitvoeren. Het ontwerp van het keyboard zorgt er daarnaast voor dat je je niet druk hoeft te maken over je typsnelheid. Ook zorgt de nauwe samenwerking met Microsoft er voor dat de notebook perfect op een Windows besturingssysteem werkt en de geweldige batterijduur laat je urenlang ongestoord werken. De enige noemenswaardige minpunten zijn het gewicht en het feit dat HP gekozen heeft voor SATA SSDs in plaats van de PCIe varianten. 1,5 kg is niet superzwaar, maar zeker niet de lichtste convertible en als je na gaat dat je hem vaak in je hand gaat houden, dan zal je dat na een tijdje wel merken. HP heeft tot slot gekozen voor SATA SSDs, omdat gebruikers volgens hen liever meer schijfruimte dan snelheid hebben. Voor normale werkzaamheden zal dit mogelijk wel waar zijn, maar wanneer je regelmatig veeleisende applicaties draait, dan zal je het snelheidsverschil tussen de twee varianten zeker merken.
Al met al kunnen we stellen dat de HP Spectre Pro x360 G1 een geweldige convertible notebook voor de meeste business gebruikers is en het is goed om te zien dat we ons niet druk hoeven te maken over de aankomende scheiding tussen de PC divisie en de rest van HP. Ook is de Spectre erg handig voor vertegenwoordigers die altijd onderweg zijn. Met het unieke en prachtige design zal je zeker weten aandacht trekken.
Bij Beat-it.nl koopt u de HP Spectre Pro x360 G1 met Laagste Prijsgarantie. Wilt u weten hoe deze notebook andere klanten bevalt? Vraag het ons gerust. We brengen u graag met ze in contact!