De mobiele workstation markt wordt geleid door merken zoals HP, Dell en Lenovo. Dell en Lenovo hebben recentelijk nieuwe versies van hun workstations uitgebracht en HP kon uiteraard niet achterblijven en daarom werd een nieuwe versie van hun ZBook 17 uitgebracht, namelijk de HP ZBook 17 G2. De G2 houdt in dat het design hetzelfde is als de G1, maar dat de hardware een update heeft gekregen. Laten we eens een kijkje nemen of deze update genoeg is om te concurreren met de andere grote merken.
De beste mobiele workstations combineren een uitstekende grafische weergave met de beste processorsnelheden en superieure beeldschermen. De keerzijde is dat ze een stuk duurder en zwaarder zijn dan de traditionele laptops. Je betaald met andere woorden voor wat in de laptop zit en niet voor de draagbaarheid en andere gemakken.
Design
Wanneer je de ZBook 17 voor de eerste keer ziet, dan zal je direct opmerken dat het een reus is. Met een breedte van 416 mm en een dikte van 44 mm weegt dit mobiele workstation 3,41 kg en dit is zonder de oplader. Als je deze meerekent weegt het totale pakket ruim 4 kg. Het moge duidelijk zijn dat een koffertje met wielen niet een overbodige accessoire is.
De keerzijde van de afmetingen is dat de laptop enorm robuust is en bijna onverwoestbaar aanvoelt. Metalen platen beschermen het scherm en het gebied rondom het toetsenbord en dit gecombineerd met zeer stevig plastic zorgt voor een chassis dat zeer stabiel is. Het scherm beweegt bijna niet en je moet erg hard drukken op de bescherming van het scherm totdat je dit ziet in het scherm. Als je van plan bent om de ZBook 17 G2 van bureau naar bureau of kantoor naar kantoor te verplaatsen, dan zal de constructie je direct vertrouwen geven.
De ergonomie van de ZBook 17 is ook uitstekend. Het toetsenbord heeft een keypad met numerieke toetsen wat personen die in de financiële industrie zeker op prijs zullen stellen. Het touchpad heeft 3 knoppen in plaats van de traditionele 2, maar als je meer van het traditionele bent, dan kan je de middelste knop ook uitzetten. Het glazen touchpad voelt zijdezacht onder de vingers en met een vlugge dubbelklik in de linkerbovenhoek kan je deze aan- of uitzetten.
Specificaties
Op dit gebied heb je veel keuze bij de ZBook 17 G2. Het instapmodel begint met een prijs van €1.652 en het model met de beste prestaties is €4.908. Dit grote verschil zit voornamelijk in de processor, de hoeveelheid RAM geheugen, de hoeveelheid harde schrijfruimte (zowel traditioneel als SSD), het soort beeldscherm en de grafische kaart. Met het basismodel zal je al kunnen genieten van geweldige prestaties, maar de duurdere modellen doen hier nog een flinke schep bovenop. Voor iedereen die op zoek is naar prestaties is er echter wel een model beschikbaar en als je niet weet welke het beste bij jou past, dan kan je altijd contact met ons opnemen, zodat we je verder kunnen helpen.
Prestaties
De prestaties is het onderdeel waar deze machine echt tot leven komt en uitblinkt. De workstation had er totaal geen problemen mee dat we met verschillende cloud spreadsheets werkten en verschillende programma’s aan het downloaden waren. Pas toen we een twaalfde cloud gebaseerde spreadsheet openden crashte onze download. Ook in verschillende benchmark tests behaalde de ZBook 17 G2 op bijna alle gebieden fantastische scores, waar we hieronder iets dieper op in zullen gaan.
Benchmark
• 3DMark: Cloud Gate: 18213; Sky Diver: 139343; Fire Strike: 4385
• Cinebench CPU: 727 punten; Graphics: 118 fps
• PCMark 8 (Home Test): 4048 punten
• PCMark 8 Batterijduur: 2 uur en 15 minuten
Het zal geen verrassing zijn dat de ZBook 17 G2 het vorige model op alle gebieden passeert. In Cinebench behaalde de G2 een frame rate van 118 frames per seconde en de G1 behaalde een score van 83,24 FPS. Op het gebied van CPU werd een score van 616 punten behaald door de G1 en 727 punten door de G2. Deze test meet hoe goed de computer omgaat met opslag, berekeningen, foto- en videobewerking, surfen op het web en nog andere testen. Het vorige model behaalde een zeer goede score van 3123 punten in de Fire Strike test van 3DMark, wat de grafische weergave meet. De G2 verbeterde deze score significant en behaalde 4385 punten, wat ruim 1200 punten meer is dan de G1. De PCMark home test meet hoe je computer omgaat met normale taken zoals surfen op het web, schrijven, gamen, fotobewerkingen, video chat, etc. De G2 behaalde hier een score van 4048, wat 400 punten hoger is dan de G1.
Nu we weten dat de hardware update een significante verbetering oplevert ten opzichte van de G1, wordt het hoog tijd dat we kijken of de prestaties van de G2 ook genoeg zijn om te concurreren met de topmerken.
Het topmodel van Lenovo presteert op alle gebieden minder dan de HP ZBook 17 G2. De Lenovo scoort een stuk slechter op het gebied van graphics en physics en komt totaal niet in de buurt van de scores van de G2 bij de SkyDiver en FireStrike testen. Als je benieuwd bent naar de frames per seconde, dan kunnen we je mededelen dat de G2 48 frames per seconde sneller is dan de Lenovo. Het is belangrijk om te vermelden dat de Lenovo zeker niet slecht presteert, maar de ZBook 17 is gewoon zo goed. De workstation van Dell komt dichter in de buurt van de G2 en scoort beter op het gebied van grafische complexiteit. De ZBook was weer beter tijdens de grafische weergave en physics testen. Ook op het gebied van frames per seconde kon de workstation van Dell niet in de buurt komen en was deze meer vergelijkbaar met de Lenovo.
Batterijduur
Dit is het eerste echte minpunt van de HP ZBook 17 G2. Volgens de PCMark 8 test werd een batterijduur van 2 uur en 15 minuten gemeten. Tijdens het spelen van een next-gen MMO game behaalden we een batterijduur van iets meer dan 3 uur, maar ook dit is nog steeds slechter dan de directe concurrentie. Volgens de PCMark test behaald de Lenovo een batterijduur van 3 uur en 7 minuten, maar dit konden we met een uur verlengen tijdens het spelen van dezelfde game. Het topmodel van Dell behaalde een batterijduur van 2 uur en 35 minuten in de PCMark test, wat iets beter is dan de G2 en ook tijdens het spelen van de next-gen game was de batterijduur ongeveer 20 minuten langer.
Als je de scores van de andere testen in gedachten houdt, dan is dit in principe niet een verrassende uitslag. De workstation met de beste prestaties scoort het slechtste op het gebied van batterijduur. Als je dus vaak op pad bent en er geen stopcontact in de buurt is, dan is een krachtige workstation mogelijk niet de beste keuze voor je. Dit geldt niet alleen voor de HP ZBook, maar ook voor de Lenovo en Dell modellen, want deze scoren misschien beter op dit gebied, maar dit zijn nog steeds niet geweldige scores.
Software
Net als veel andere laptops, notebooks en workstations wordt de HP ZBook 17 G2 geleverd met beveiligingssoftware en prestatie tools, waaronder de HP Performance Advisor. De beveiligingssoftware is vaak niet toereikend en dat is bij de G2 niet anders, dus je doet er goed aan om de geïnstalleerde beveiligingssoftware in ieder geval te vervangen door een goed antivirus programma en anti-malware is ook niet een overbodige luxe. De Performance Advisor is een handige tool die je waarschijnlijk niet vaak zal gebruiken, maar wanneer nodig je wel kan helpen om de prestaties weer te optimaliseren nadat je de G2 een tijdje gebruikt hebt.
Conclusie
De HP ZBook 17 G2 is één van de beste workstations die vandaag de dag beschikbaar is. Als je een taak met precisie en snelheid af wilt ronden dan is er geen betere keuze. Op het gebied van het verwerken en weergeven van graphics, verschillende programma’s tegelijkertijd draaien en video- en fotobewerking is er momenteel geen betere workstation te vinden. In bijna alle testen die we uitgevoerd hebben laat de G2 de concurrentie ver achter zich. Het plastic en aluminium design ziet er mooi uit en is zeer stevig. De keerzijde van deze prestaties is dat de ZBook zwaar is en dat batterijduur kort is. Daarnaast is de geïnstalleerde beveiligingssoftware zeker weten niet goed genoeg en deze zou je na aanschaf direct moeten vervangen met betere alternatieven, maar dit is iets wat je bij de meeste laptops met van te voren geïnstalleerde beveiligingssoftware moet doen.
Als je dus op zoek bent naar prestaties en het gewicht en de batterijduur die hiermee gepaard gaat kan accepteren, dan is de HP ZBook 17 G2 een keuze waar je jarenlang van kan genieten. Als je echter veel op pad bent, dan kan je mogelijk beter kiezen voor een kleinere laptop of notebook met minder prestaties, maar een lichter gewicht en een langere batterijduur.
Beat-it.nl heeft zich o.a. gespecialiseerd in de HP ZBook 17 G2 en levert deze standaard met Laagste Prijsgarantie. U kunt bij ons advies inwinnen over de te installeren componenten en desgewenst kunt u deze door ons laten inbouwen.