HP is de laatste tijd een erg bezige bij en brengt in alle klassen nieuwe of betere modellen uit. De computerafdeling staat sinds eind vorig jaar helemaal los van de rest van het bedrijf en ze zitten zeker niet stil. Dat er zoveel nieuwe modellen uitgebracht worden komt deels door de nieuwe Intel processors die verschenen zijn, maar HP wil ook meteen duidelijk laten zien dat de scheiding het bedrijf alleen maar sterker heeft gemaakt. Deze keer is het de beurt aan de ZBook modellen, die bestaan uit de ZBook 15u, 15, 17 en Studio. In een eerder artikel hebben we het al gehad over de ZBook 17 G2 en deze keer gaan we het hebben over de HP ZBook Studio G3, wat het vlaggenschip in deze klasse is en volledig op bedrijven gericht is.
De HP ZBook Studio G3 mobiele workstation is de perfecte mix tussen stijl en prestaties. Oude mobiele workstations waren vaak zwaar, lelijk en alleen bedoeld om mee te nemen wanneer het echt nodig was, maar met de Studio combineert HP de stijl van consumenten laptops met de prestaties van business modellen.
Deze 15,6-inch laptop concurreert met apparaten zoals de Lenovo Thinkpad P50. Beide notebooks hebben 4K beeldschermen, Intel Xeon processors en Nvidia Quadro Graphics, wat inhoudt dat je kunt genieten van de beste visuele pracht met optimale verwerking en grafische prestaties.
Het mindere voor Lenovo is echter dat de ZBook Studio een lichter en dunner apparaat is die er veel strakker uitziet en aanvoelt. Maar niet alleen Lenovo moet zich zorgen maken, want ook de MacBook Pro is in gevaar. Volgens HP focust Apple zich steeds meer op de consumentenmarkt en wordt de business markt in een hoekje gezet. Voor HP zijn beide doelgroepen erg belangrijk en dat laat het bedrijf duidelijk zien met de vele nieuwe krachtige modellen voor zowel consumenten als bedrijven. Laten we eens een kijkje nemen wat deze laptop zoal te bieden heeft.
Plus- en minpunten in een oogopslag
De HP ZBook Studio zal gezien worden als het beste mobiele workstation wereldwijd en misschien wel als een van de beste laptops ooit.
Positief
- Intel Xeon processor
- 4K beeldscherm
- Lichtgewicht
Negatief
- Maximaal 2TB
- 32GB RAM
Design
Deze ZBook is maar 18mm dik en weegt maar 1,9kg, wat ongeveer 8mm dunner en ruim 500 gram lichter is dan de P50. Dit is niet bepaald licht, vooral als je dit met consumenten laptops vergelijkt, maar voor een mobiel workstation is het echter een uitstekende afmeting. Hij is zelfs maar 500 gram zwaarder van de Surface Book en heeft hetzelfde gewicht als de 15-inch MacBook Pro. Geen van deze hebben een Xeon processor of meer dan 1TB opslagruimte.
De laptop is gebouwd met een zwarte aluminium dekking en magnesium chassis dat erg fijn aanvoelt. Je zal geen vingerafdrukken of vlekken zien wanneer je met dit apparaat werkt en dat is iets wat we niet kunnen zeggen van de enorm vlekgevoelige P50. De bedekking geeft de Studio G3 een mooie glanzende textuur, vooral in direct zonlicht of in donkere kamers met erg felle lichten. Het woord ‘bling’ past er perfect bij.
Alhoewel we niet echt een fan zijn van de kleine toetsen die HP voor de Studio heeft gebruikt, zijn we wel erg te spreken over het dramatische lange en wijde trackpad. Deze is gemaakt van metaal en voelt enorm glad aan en reageert erg goed.
In tegenstelling tot de rest van ZBook lijn, welke twee metalen scharnieren hebben aan het uiteinde van de laptop, gebruikt de Studio G3 een enkele plastic scharnier die flexibel, glad en stevig is. We vinden het niet echt fijn dat HP plastic gebruikt heeft, maar het voelt een stuk meer buigzaam aan dan de metalen scharnieren die gebruikt worden voor andere apparaten, zoals de ZBooks en de Lenovo P50.
De onderkant van de HP ZBook Studio G3 is onderverdeeld in twee secties, waarbij beide omringt worden door een enkele rubberen rand, wat ideaal is voor personen die hun laptop in plaats van rustig, enigszins ruw op een bureau neerleggen. Het onderste gedeelte van het paneel is van rubber, maar het voelt of ziet er niet goedkoop uit zoals bij robuuste apparaten vaak het geval is. Het rubberen materiaal is ontworpen met een slangachtig patroon, zodat de rubberen textuur niet de overhand krijgt op het gebied van esthetica. De textuur zou ook moeten helpen om de kracht deels op te vangen die gepaard gaat als je de laptop wat in een hoek op het bureau neerzet.
Het bovenste gedeelte van de laptop wordt geventileerd door mazen, wat zou moeten voorkomen dat de krachten Intel Xeon processor oververhit raakt. Dit is niet het mooiste design wat je zal vinden, maar het lijkt een noodzakelijke keuze, vooral voor gebruikers die taken uitvoeren die de processor flink belasten, zoals bij videobewerking en grafisch design.
De gehele onderkant van de laptop kan losgemaakt worden door vier schroefjes los te draaien. Dit is geweldig voor de IT afdeling en elke andere persoon die graag met de interne onderdelen wil spelen.
Onder de motorkap
Tijd om eens een kijkje te nemen wat de HP ZBook Studio G3 op het gebied van hardware te bieden heeft. Het krachtigste model van de Studio heeft een Intel Xeon processor, maar je kan ook een stapje lager gaan en kiezen voor een Intel Core i7 SkyLake processor. Jammer genoeg is de maximale hoeveelheid RAM geheugen van deze laptop maar 32GB, wat de helft minder is dan dat van de P50.
Voor de rest heeft het nieuwe mobiele workstation vlaggenschip van HP een Nvidia Maxwell Quadro grafische kaart en een 4K beeldscherm die meer dan 8 miljoen kleuren af kan beelden. Ook is de Studio compatibel met Thunderbolt 3, dus je kan hem zonder problemen koppelen aan een docking station en verbinden met studio beeldschermen.
In deze ZBook kan je maximaal 2TB data opslaan, wat 1TB minder is dan de P50. Daarnaast wordt hij geleverd met 1 RJ-45, 3 USB 3.0 poorten, 1 power connector, 2 Thunderbolt 3 poorten en 1 HDMI 1.4 aansluiting. De P50 heeft een extra USB 3.0 poort, maar heeft geen Thunderbolt 3 connectiviteit.
Bij de bovengenoemde specificaties hebben we het over het krachtigste en duurste model, maar er zijn uiteraard verscheidene configuraties mogelijk om een workstation samen te stellen die bij je wensen, behoeften en budget past.
Batterijduur
HP geeft aan dat de ZBook Studio G3 het 9,5 uur uit kan houden met een volle batterij. Dat is erg knap voor een mobiel workstation. Uiteraard zou je dit soort prestaties niet moeten verwachten tijdens intensief gebruik of zelfs tijdens normaal gebruik. De P50 houdt het tussen de 3 en 4 uur vol, wat normaal is voor een workstation en vooral als er ook nog eens een krachtige processor inzit. Als de Studio deze tijd zou verdubbelen dan zou het betekenen dat HP een wonder heeft verricht. Je mag dus rekening houden met een vergelijkbare batterijduur.
Conclusie HP ZBook Studio G3
De HP ZBook Studio G3 is een veel aantrekkelijkere laptop dan de P50, maar op papier bieden beide laptops vergelijkbare prestaties en hebben ze nagenoeg dezelfde specificaties. De P50 is alleen iets beter dan de Studio op het gebied van opslag en geheugen.
De prijzen van de twee zijn nagenoeg gelijk, maar het verschil in afmetingen en gewicht en de Thunderbolt 3 aansluitingen maken voor ons de HP Studio G3 een betere keuze, vooral als je de extra 1TB opslagruimte niet nodig hebt.
Beide mobiele workstations zijn prima keuzes, maar op het gebied van prestaties en stijl zijn de HP ZBooks van HP de concurrentie altijd een stapje voor. Zo werd de HP ZBook 14 G2 bijvoorbeeld wereldwijd als een van de beste mobiele workstations ooit bestempeld. De HP ZBook Studio G3 zet deze trend voort en het lijkt erop dat HP door de scheiding van de computerafdeling van de rest van het bedrijf alleen maar sterker is geworden en zodoende weer een nieuwe deelnemer voor beste in zijn klasse heeft gecreëerd.
De HP ZBook Studio G3 wordt eind januari verwacht en is nu al bij Beat-it.nl bestelbaar. Voor de beste prijzen in Nederland uiteraard...