Lenovo, een leider in de laptop-tablet hybride markt verraste ons afgelopen jaar met de Yoga 3 Pro. Met de zogenaamde ‘watchband’ scharnier die 360 graden roteerde, combineerde de laptop een innovatief design met goede prestaties, waardoor het een van de meest populaire Ultrabooks werd. De accuduur van de Yoga 3 Pro was echter middelmatig en de Core M processor betekende dat het niet de snelste laptop op de markt was. Dit jaar heeft Lenovo geprobeerd om deze problemen aan te pakken met de Lenovo Yoga 900, de opvolger van de Yoga 3 Pro.
Het is niet alleen de naam die veranderd is, want het bedrijf heeft ook de nieuwste Intel Core Skylake i5 en i7 processors en een grotere accu toegevoegd, welke een accuduur van negen uur zou moeten geven.
Net als de voorganger kan de Yoga 900 gebruikt worden als laptop en tablet dankzij het roterende scherm, met vier verschillende standen: Laptop, Stand, Tent en Tablet. In het blog van vandaag zullen we uitgebreid kijken wat de laptop zoal te bieden heeft en hoe hij presteert ten opzichte van de concurrentie.
Design
De watchband scharnier van de voorganger is ook weer te vinden op de Yoga 900 en geeft het apparaat direct een premium gevoel. Er zijn meer dan 800 onderdelen gebruikt om de scharnier te maken en dit maakt het mogelijk om het scherm eenvoudig 360 graden te draaien. Sommige personen vinden de ontkoppelbare schermen, zoals op de Microsoft Surface Book een betere methode om een laptop en tablet te combineren, maar de scharnier van de Lenovo Yoga 900 werkt erg goed en is in onze ogen net zo makkelijk om te gebruiken als een ontkoppelbaar scherm.
Voeg hier de nieuwe automatische vergrendel feature aan toe, waarmee u het keyboard en scherm volledig tegen elkaar aan kunt plaatsen en de Yoga 900 is zeker weten de beste vouwbare twee-in-een laptop tot op heden.
Vergeleken met de voorganger is de laptop iets groter en zwaarder geworden. Met een gewicht van 1,29kg blijft hij nog steeds licht, maar door de grotere accu is hij nu 14,9mm dik, wat 2,5mm meer is dan de Yoga 3 Pro. Dit is echter nog steeds indrukwekkend en hij is niet veel dikker dan de Surface Pro 4.
Toetsenbord & trackpad
Een klein merkbaar verschil met de rubberen afwerking van de Yoga 3 Pro, is de toevoeging van een nepleer afwerking in het gebied rond het toetsenbord. Op het eerste gezicht lijkt dit mogelijk nutteloos, maar het materiaal moet voorkomen dat de Yoga 900 over een tafel glijdt wanneer u hem gebruikt in de tablet modus. Het geeft de laptop ook een premium gevoel en helpt om de warmte in de laptop vrij te laten.
Het backlit toetsenbord is een verbetering vergeleken met die van de voorganger, aangezien er een rij met sneltoetsen is toegevoegd voor bijvoorbeeld de helderheid en volume. De toetsen met hun afgeronde randen hebben het standaard U-vormige design van Lenovo. Het toetsenbord reageerde erg goed en voelde stevig aan, in tegenstelling tot vergelijkbare laptops in een lagere prijsklasse.
Zodra u het scherm 360 graden draait en het apparaat in de tablet modus gebruikt zal het toetsenbord vergrendelen, zodat u niet per ongeluk begint te typen of het trackpad gebruikt. In het begin voelt het een beetje raar om de laptop op deze manier vast te houden, aangezien u zeker verschillende toetsen in zult drukken. Dit kan eerst een beetje afleidend zijn, omdat u instinctief het idee hebt dat u verschillende dingen aanpast, maar het went snel.
Net onder het toetsenbord zit het trackpad zonder knoppen. Het grote glazen gebied maakte het makkelijk om met Windows 10 te werken en reageerde goed op onze invoeren. Het trackpad beweegt af en toe een beetje wanneer u er met u vingers overheen gaat, maar dit beïnvloedt de prestaties niet.
Beeldscherm
De 13,3-inch QHD+ resolutie (3.200 x 1.800) is niet zo hoog als de 4K UHD schermen van de Samsung ATIV Book 9 of Toshiba Satellite Radius 12, maar de Lenovo Yoga 900 zorgt nog steeds voor scherpe tekst en afbeeldingen. De resolutie is vergelijkbaar met de Surface Book, maar het verschil is dat bij de Yoga gebruik gemaakt wordt van een beeldverhouding van 16:9, terwijl dat bij de Surface Book 3:2 is.
Beide beeldverhoudingen hebben zo hun voor- en nadelen. De 16:9 verhouding is beter voor het kijken van HD films, maar het scherm kan een beetje klein aanvoelen voor productiviteit. Met de 3:2 verhouding kunt u namelijk meer inhoud zien zonder verticaal te hoeven scrollen. Welke beeldverhouding beter is, is uiteindelijk een persoonlijke voorkeur.
De kleuren op de Yoga 900 zijn erg levendig en donkere kleuren zijn diep. We merkte bij ons testmodel echter wel een beetje lekkend backlight op langs de randen in de hoeken. Het scherm rond dit gebied is iets helderder dan de rest van het beeldscherm, maar voor de gemiddelde gebruiker zou dit geen problemen op moeten leveren.
Lenovo heeft ook iets gedaan met de klachten over het buigende scherm van de Yoga 3 Pro. Toen we de Yoga 900 bij de hoeken van het scherm vastpakte merkte we wel een kleine buiging op, maar er waren geen verstoringen in het scherm en hij voelde steviger aan dan die van de voorganger.
Connecties
De Yoga 900 wordt geleverd met twee USB 3.0 Type-A poorten, een USB 3.0 Type-C met video-out poort, een stroom poort die ook als USB 2.0 poort gebruikt kan worden, een 4-1 kaartlezer (SD, MMC, SDXC, SDHC) en een audio combo aansluiting.
De gepatenteerde oplaad poort van Lenovo ziet er bijna hetzelfde uit als een USB poort en kan daarom gebruikt worden als een USB 2.0 poort. De oplader voor de laptop kan ook gebruikt worden om andere apparaten op te laden als u de Lenovo kabel vervangt door een USB kabel. Dit is erg handig als u niet voor elk apparaat een aparte oplader mee wilt nemen.
De USB Type-C poort kan echter niet gebruikt worden om de Yoga 900 op te laden, aangezien deze alleen maar gebruikt wordt om video’s op een monitor weer te geven of andere apparaten met uw laptop te verbinden. Het is ook belangrijk om op te merken dat de Yoga 900 geen HDMI poort heeft.
Prestaties
Dit is het onderdeel waar de Lenovo Yoga 900 echt tot leven komt. Ons testmodel is de meest uitgebreide versie die beschikbaar is en zoals u mag verwachten werkt Windows 10 erg soepel in zowel de tablet als desktop modus. Programma’s werden erg snel opgestart en we merkte geen vertragingen of andere problemen op.
Of u nu echter de meest uitgebreide of een minder krachtige versie heeft, de Yoga 900 is goed genoeg uitgerust om zo’n beetje alles aan te kunnen, afgezien van het spelen van de nieuwste games.
Op het gebied van configuraties kunt u kiezen tussen een Intel Core i5-6200U of i7-6500U processor, 8GB RAM geheugen (wat uitgebreid kan worden naar 16GB) en een 256GB of 512GB SSD.
De geïntegreerde Intel HD Graphics 520 biedt ook voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Tijdens de PCMark 8 test behaalde de Yoga 900 een score van 2.403. Dit is iets beter dan de Surface Pro 4 (2.396) en iets langzamer dan de Dell XPS 13 (2.543). In de Geekbenck multi-core benchmark versloeg de laptop zowel de Surface Pro 4 als de XPS 13. De Yoga 900 had een score van 6.786, de Surface 6.727 en de XPS 6.242.
In de 3DMark Fire Strike test behaalde de Yoga 900 een respectabele score van 834. Dit is wederom ongeveer hetzelfde als de Surface Pro 4 en XPS 13 welke respectievelijk een score van 853 en 838 behaalde. Tot slot werd in de Cloud Gate test een score van 5.860 behaald, wat iets lager dan de Surface Pro 4 is (6.109), maar iets hoger dan de XPS 13 (5.844).
Wat we uit deze scores kunnen halen is dat u niet veel verschil zult merken tussen de Yoga 900 en vergelijkbare Ultrabooks. De laptop kan de meeste taken met gemak aan, maar het is uiteraard geen droom voor gamers op het gebied van grafische prestaties.
Accu
Lenovo beweert dat de accu in de Yoga 900 het tot wel negen uur vol zou moeten houden en tijdens onze testen presteerde de laptop goed. De nieuwe accu is een van de primaire verbeteringen ten opzichte van de Yoga 3 Pro, welke een middelmatige accuduur had.
Tijdens het afspelen van video’s en de helderheid van het scherm op 50% was de accu na iets meer dan zeven uur leeg. Dit is een verlies van ongeveer 13% per uur. Toen we de Yoga 900 aan lieten staan en af en toe gebruikte voor het surfen op het internet of tekstverwerking, verloor de accu gemiddeld 7% per uur.
Op het gebied van opladen duurde het ongeveer twee en een half uur om de laptop volledig op te laden. Dit is zeker niet slecht, maar de MacBook is sneller op dit gebied.
Conclusie Lenovo Yoga 900
De Lenovo Yoga 900 is wat de Yoga 3 Pro had moeten zijn: een krachtige, lichtgewicht Ultrabook. Terwijl de meeste fabrikanten hun apparaten steeds lichter en dunner willen maken, koos Lenovo er dit keer voor om hun apparaat iets zwaarder en dikker te maken om ruimte te bieden voor de grotere accu. Dit was noodzakelijk gezien de krachtigere hardware in de laptop.
Deze opofferingen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen, want ondanks de krachtige Core i7 processor is de accuduur van de Yoga 900 vergelijkbaar met die van de Yoga 3 Pro, welke door een Core M processor aangedreven wordt. Dit is een indrukwekkend stukje techniek, aangezien Lenovo ook ventilatie en ventilators toe moest voegen voor actieve koeling.
Als u op zoek bent naar een reis laptop met een extreem lichtgewicht en goed toetsenbord, dan zou de Yoga 900 zeker weten op uw lijstje moeten staan met zijn prachtige beeldscherm, lichte form-factor en solide bouwkwaliteit. Bij Beat-it.nl kunt u de Lenovo Yoga 900 direct uit voorraad geleverd krijgen. En voor de laagste prijs zoals u van ons gewend bent.