Microsoft Visual Studio 2019: de populairste integrated development environment

Visual Studio is niet alleen een van de oudste IDE's (integrated development environment) die er is, maar het is ook een van de populairste. Als u ontwikkelaars vraagt wat ze gebruiken, is de kans groot dat Visual Studio een van de eerste antwoorden zal zijn. En daar zijn goede redenen voor. Het is een volwassen, krachtige en veelzijdige IDE die over de hele wereld wordt gebruikt om websites, desktopsoftware, mobiele apps en games te maken in een verscheidene populaire programmeertalen, zoals C# en C++. Om de paar jaar brengt Microsoft een grote update uit om nieuwe functies toe te voegen, bestaande functies te verfijnen en het pakket er moderner uit te laten zien. Dit jaar is dat niet anders, want het bedrijf introduceert Microsoft Visual Studio 2019. Voor het eerst is een Mac-versie ook direct vanaf het begin klaar voor gebruik. Hieronder zullen we de grootste veranderingen bespreken die gepaard gaan met de update.

Microsoft Visual Studio 2019 (code)

Nieuwe gebruikersinterface

De gebruikersinterface is bijgewerkt in Microsoft Visual Studio 2019, met een nieuw startmenu dat direct na het opstarten van de IDE verschijnt. Met de voorganger ging u direct naar de hoofdinterface. Hier werd u meestal begroet met een opstarttabblad met de lijst van de meest recent gebruikte projecten. Hierdoor voelt Visual Studio 2019 in eerste instantie sneller aan. De software hoeft namelijk slechts een lichter menu te laden in tegenstelling tot de volwaardige interface.

U kunt nog steeds elk van uw recente projecten openen vanuit het startmenu of helemaal geen als u er gewoon direct in wilt duiken. Het is dus niet echt een grote wijziging op het gebied van functionaliteit vanuit dit perspectief. Wat echter wel interessant en fijn is om te hebben, is de optie om een bestaand project te bekijken vanuit een opslagplaats of om een nieuw project te maken. Dit is iets wat Visual Studio 2017 niet onmiddellijk onthulde.

In andere gebieden van de IDE is het onwaarschijnlijk dat u zulke grote veranderingen zult opmerken. Er is echter een nieuw icoontje dat er moderner uitziet. Het blauwe thema is iets veranderd om het frisser (en blauw) aan te laten voelen, het hoofdmenu neemt verticaal minder ruimte in beslag, zodat u meer ruimte heeft voor uw code en de notificaties zijn nauwer geïntegreerd in de UI.

Zijn de veranderingen drastisch? Nou, nee. Microsoft wilde Visual Studio 2019 moderner aan laten voelen. Tegelijkertijd wil het bedrijf echter dat de software een vertrouwd gevoel geeft bij personen die een vorige versie gebruikt hebben. Feedback is hierbij van groot belang geweest, waardoor het bedrijf een goede balans heeft gevonden tussen uiterlijk en bruikbaarheid. De veranderingen in het blauwe thema hebben vooral geleid tot veel reacties van ontwikkelaars, die Microsoft ter harte nam.

Code opruimen

Gebruikers van Visual Studio die hun code willen opschonen en een consistente stijl willen behouden, moesten meestal een beroep doen op tools van derden. ReSharper is daar een voorbeeld van. Hiermee konden ze hun voorkeuren automatisch toepassen door middel van slechts een of twee snelkoppelingen.

Met Microsoft Visual Studio 2019 probeert het bedrijf die kloof te dichten. De Code Cleanup-functionaliteit stelt gebruikers in staat om te verwijderen en te sorteren door statements te gebruiken, typevoorkeuren toe te passen en variabelen en meer in één keer 'uit te lijnen'. U kunt hem activeren met behulp van een sneltoets op het toetsenbord of via een menu.

Gebruikers kunnen kiezen wat voor soort opties ze willen activeren en hoe ze deze willen uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld een typeverklaring worden geconfigureerd om impliciet (met behulp van het var-zoekwoord) of expliciet (zoals bijvoorbeeld List<string>) te zijn. Of u kunt kiezen voor een expressiestijl tekst, in plaats van een bloktekst voor bijvoorbeeld eigenschappen. Het is uw keuze.

De codeopruimingsfunctionaliteit is een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van wat Visual Studio 2017 te bieden heeft. Is het echter goed genoeg om een extensie als ReSharper te vervangen? Nou, nog niet helemaal. Personen die echter niet over zo'n extensie beschikken zullen de toevoeging fijn vinden.

Betere zoekfunctie

Microsoft heeft de zoekfunctionaliteit in Visual Studio 2019 verbeterd om het gemakkelijker te maken om te vinden wat u zoekt. De grootste verbetering is beschikbaar bij het debuggen. De IDE geeft ontwikkelaars nu namelijk de mogelijkheid biedt om objecten te doorzoeken tijdens het debuggen. En dit in maximaal 10 lagen. Daarnaast zal Microsoft Visual Studio 2019 automatisch de objecten markeren die aan de zoekcriteria voldoen. Dit moet het vinden van wat u zoekt makkelijker maken dan voorheen.

Microsoft Visual Studio 2019 (nieuw item toevoegen venster)

Ondersteuning voor .NET Core 3

Microsoft Visual Studio 2019 biedt rechtstreeks ondersteuning van .Net Core 3. Dit is zelfs de enige versie van de populaire IDE die dit ondersteunt. Visual Studio 2019 voor Mac en Visual Studio Code bieden ook ondersteuning. Dit is voor het geval u het nieuwe framework op een ander platform wilt uitproberen (of de voorkeur geeft aan een lichtere editor).

Bovendien maakt Visual Studio 2019 een vrij interessante nieuwe functie mogelijk in .NET Core 3 (en hoger). Microsoft heeft ondersteuning geïntroduceerd voor het instellen van databreekpunten. Dit betekent in principe dat een breekpunt alleen zal worden geraakt wanneer het eigendom dat u wilt inspecteren (zoals de telling van een collectie) verandert.

Dit is een functie die alleen beschikbaar was voor C++ ontwikkelaars en kan worden benaderd door met de rechtermuisknop te klikken op de eigenschap in, bijvoorbeeld, een Locals-venster en de betreffende optie in te schakelen. Het is niet beschikbaar voor eigenschappen die u niet kunt uitbreiden, statische variabelen, klassen die het DebuggerTypeProxy-attribuut hebben of velden die zich in structuren bevinden.

DPI-herkenning

Multi-monitoropstellingen zijn geweldig, omdat ze de ontwikkeling gemakkelijker maken, maar ze zijn niet probleemloos. Als u de schaalinstellingen mixt en aanpast, of gewoon boven de 100 procent uitkomt, krijgt u te maken met wat veel personen vage of onscherpe tekst noemen.

Wat er gebeurt, is dat u vaak tekst krijgt die er geweldig uitziet op de ene monitor, maar er vreselijk uitziet als u het venster naar een andere monitor verplaatst die anders is geconfigureerd. Of het kan er overal slecht uitzien. Een mogelijke oplossing hiervoor is om de schaalverkleining terug te brengen naar 100 procent. Hierdoor ziet de tekst er op alle monitoren scherp uit. Het nadeel is echter dat het onleesbaar kan worden op een monitor met een hoge resolutie.

De oplossing? Optimaliseer het programma om rekening te houden met deze instellingen en hardwaremogelijkheden. Met Microsoft Visual Studio 2019 zet het bedrijf een stap in de goede richting door een optie te introduceren om de weergave voor dit soort opstellingen te optimaliseren. Het is een functie die echter afhankelijk is van de installatie van .NET Framework 4.8, omdat het anders grijs wordt weergegeven in het optiemenu.

Mac-versie wordt ook niet vergeten

Na al dit gepraat over Microsoft Visual Studio 2019 voor Windows, is het tijd om Visual Studio 2019 voor Mac wat aandacht te geven. Deze versie komt namelijk met een eigen set van noemenswaardige veranderingen, om ontwikkelaars die gewend zijn aan dit besturingssysteem zich meer thuis te laten voelen. Zoals u zou verwachten, begint dat met de gebruikersinterface, die gebruikers met een soortgelijk startmenu verwelkomt.

Er is ook een bijgewerkte coderingseditor die een nieuwe interface heeft. De mogelijkheden zijn nog beperkt, aangezien alleen C#-bestanden worden ondersteund op dit moment. Het lijkt echter een grote stap voorwaarts te zijn op het gebied van bruikbaarheid.

Nog een toevoeging is de optie om meerdere instanties te openen. Dit zou het voor ontwikkelaars gemakkelijker moeten maken om aan twee of meer oplossingen tegelijk te werken. Deze functie is al lange tijd beschikbaar in de Windows-versie en velen hebben deze functie gemist tijdens het werken met hun Mac. Visual Studio 2019 voor Mac laat u ook meerdere opstartprojecten instellen. Dit is vooral handig als u een grootschalige oplossing heeft waarbij projecten van elkaar afhankelijk zijn om te werken.

De lijst met wijzigingen bevat ook de overstap van de Windows debugger naar de Unity-versie, ondersteuning voor Azure DevOps (of, zoals het eerder bekend was, Team Foundation Server) en authenticatie van uw Microsoft Account met Git. Tot slot krijgt u ook bijwerkingsdetectie voor Azure-functiesjablonen.

Microsoft Visual Studio 2019 (installatiemogelijkheden)

Moet u upgraden?

Gezien de vele verbeteringen die doorgevoerd zijn, is overstappen in onze ogen iets waar u niet eens over na zou moeten denken als u nog een oude versie van Visual Studio gebruikt. Mocht dit voor u de eerste keer zijn dat u gebruik zult maken van deze populaire IDE, dan is Visual Studio 2019 uiteraard de beste versie om mee te starten. Bij elke upgrade doet Microsoft zijn uiterste best om naar de feedback van de gebruikers te luisteren. Zodoende kunt u gerust zijn dat elke nieuwe versie ook echt een verbetering is ten opzichte van de vorige.

Bij Beat-it.nl kunt u de Professional-versie van Microsoft Visual Studio 2019 kopen. Zoals u van ons gewend bent kunt u deze versie met de laagste prijsgarantie aanschaffen. Mocht u vragen hebben over deze software, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met onze klantenondersteuning. Zodoende kunnen we u verder helpen om een weloverwogen beslissing te maken.