Visual Studio 2015: review van deze nieuwe release

Microsoft heeft onlangs de nieuwste versie van zijn Visual Studio software uitgebracht: Visual Studio 2015. Als een van de grotere verkooppunten van Visual Studio software leek het ons goed om een review over deze software te schrijven in ons blog. Visual Studio 2015 is nu al verkrijgbaar in het Open Licentie programma van Microsoft. De bekende retail pakketten verwachten wij in oktober binnen.

Visual Studio 2015 screenshot

Microsoft heeft een hoop interessante beslissingen gemaakt in 2015 en met elke stap bewijst het bedrijf dat het flink veranderd is vergeleken met vroeger. Het bedrijf omarmt veranderingen, van delen van .NET framework open source maken, tot applicaties voor concurrerende platformen maken (soms zelfs eerder dan voor de eigen platformen). Dit jaar is er een nieuwe versie van Windows uitgebracht (zowel desktop als mobiel) en een nieuwe versie van Office. Voor Azure worden ieder kwartaal nieuwe features uitgebracht en Visual Studio wordt ook steeds beter. Ontwikkelaars krijgen van Microsoft de tools om de steeds sneller veranderende omgeving bij te houden.

Visual Studio is al vele jaren een begrip en met elke nieuwe release implementeert Microsoft grootse verbeteringen. Het bedrijf focust vooral op het verbeteren van de productiviteit van ontwikkelaars en teams en de snelle ontwikkeling van applicaties mogelijk maken. Sommige personen denken dat Visual Studio het werken in het open source gebied niet aan kan. Dit was mogelijk het geval in het verleden, maar Visual Studio 2015 veranderd die realiteit.

Is de 2015 release perfect? Nee, maar welke software is dat wel en het is vele malen beter dan vroeger. Als Visual Studio perfect was, dan waren extensies van derden zoals ReSharper niet nodig. Maar bij elke nieuwe versie van Visual Studio kan je zien dat er features van extensies toegevoegd worden aan de ontwikkelomgeving. Microsoft begrijpt dat ontwikkelaars deze extensies niet voor niks gebruiken. Feedback is erg belangrijk geworden voor het bedrijf en je kan zien dat Visual Studio op basis daarvan verbeterd wordt.

Crossplatform

Microsoft heeft recent laten zien wat het bedoeld met dat de mobiele markt op de eerste plaats komt. Het bedrijf heeft het gebrek aan leiderschap in deze markt bevestigt en begon met het maken van geweldige gebruikerservaringen voor iOS en Android. Het moedigt hun ontwikkelaars ook aan om dit te doen.

De eerste crossplatform verrassing was tijdens de installatie. We kregen de vraag of we Xamarin tools wilden installeren. Je hebt uiteraard nog steeds een Xamarin licentie nodig om de tools te gebruiken, maar dat is één ding minder die we na Visual Studio hoefde te installeren. Als je geen Xamarin licentie hebt, dan hoef je je niet druk te maken want Visual Studio 2015 kan je nog steeds helpen. Er is namelijk een programma die Visual Studio Tools voor Apache Cordova heet. Apache Cordova zorgt er voor dat het maken, debuggen en testen van crossplatform apps die gericht zijn op Android, iOS, Windows en Windows Phone een stuk makkelijker wordt. Het is niet zo goed als dat je met een native applicatie werkt, maar Apache Cordova is met de jaren flink verbetert en Microsoft heeft continue de tools voor de ontwikkelaars beter gemaakt.

Iets wat het lastigste tijdens crossplatform ontwikkeling is, is het testen. Je moet emulators gebruiken of apparaten kopen om je apps te testen. Microsoft biedt uitstekende ondersteuning voor Windows Phone emulators, met een grote variatie aan configuraties waar je uit kan kiezen. Voor iOS moet je jammer genoeg een Mac gebruiken voor een emulator of apparaten kopen. Voor Android zijn er een overvloed aan emulators waar je uit kan kiezen. De meeste hebben echter problemen met Hyper-V wat benodigd is voor Windows Phone emulatie en de meeste zijn erg langzaam. Maar Microsoft schiet weer te hulp en biedt nu een Android emulator in Visual Studio 2015.

De Microsoft Android emulator lost het conflict tussen Hyper-V op, biedt een grote variatie aan sensor simulaties en ondersteunt Android versies 4.4 (KitKat) en 5.0 (Lollipop). Deze emulator is zoveel beter dan de andere emulators die je kan vinden en het feit dat je Hyper-V niet elke keer uit of aan hoeft te zetten zorgt er voor dat je crossplatform applicaties een stuk sneller kan ontwikkelen.

Eén van de grootste aanvullingen in Visual Studio 2015 is het Universal Windows Platform. Dit kan je gebruiken om één project te creëren en deze kan je laten draaien op telefoons, tablets, PCs, Xbox, HoloLens en IoT apparaten. De laatste jaren is Microsoft bezig geweest om hun APIs om te zetten in een setje interfaces die op elk platform gelijk is. Er zijn nog steeds verschillen en unieke features voor elk platform en Microsoft lost dat op door er voor te zorgen dat die features gedefinieerd worden in extensies. Elke extensie heeft een metadata file dat de API definities voor die extensies bevat. Deze metadata files zijn terug te vinden op elk platform. Dit maakt het mogelijk voor Visual Studio om een applicatie te compileren zelfs als de eigenlijke APIs niet beschikbaar zijn en zodoende kunnen applicaties op de apparaten draaien zonder die APIs. Op deze manier kan Microsoft makkelijk platformen toevoegen zonder dat ze Visual Studio aan hoeven te passen.

Universal Windows applicaties gebruiken XAML als de primaire taal voor het ontwikkelen van gebruikersinterfaces. Jaren geleden moest je twee tools gebruiken wanneer je XAML aan het ontwikkelen was. Visual Studio voor coding en Expression Blend voor het design. Het idee was dat ontwikkelaars Visual Studio zouden gebruiken en designers Blend. Zodoende was het niet nodig voor ontwikkelaars om te proberen de visie van de designer te implementeren. Bij de meeste organisaties werkte dit echter niet en ontwikkelaars moesten continue wisselen tussen de twee programma’s.

In Visual Studio 2013 begon Microsoft om een aantal van de functionaliteiten toe te voegen aan Visual Studio. De tool kreeg de naam Blend en werd toegevoegd aan de installatie. Deze migratie van functionaliteiten heeft Microsoft voortgezet in Visual Studio 2015. Niet alle functies zijn overgezet, maar Blend is nog steeds de beste tool voor het creëren van animaties en het omgaan met state management en Microsoft verbeterd de tool continu.

Visual Studio 2015 edities

ASP.NET

XAML is niet de enige UI technologie de flink verbeterd is in Visual Studio 2015, want ASP.NET hoort hier ook bij. Dit is één van de .NET frameworks die Microsoft geschikt vond voor opensource. Een hoop veranderingen zijn gericht op het omarmen van de opensource ontwikkelaars. Ze realiseren zich dat niet iedereen de ASP.NET stack wil gebruiken om te ontwikkelen.

In ASP.NET 5 hebben ze de project template volledig geherstructureerd. Bij web ontwikkeling heb je vaak een verscheidenheid aan bestanden die niet op je web server horen. Daarnaast is nog een taak van een ontwikkelaar de bestandsgrootte minimaliseren om de laadtijden te optimaliseren.

Eén van de trucjes om dit te bereiken is door Content Delivery Networks te gebruiken (CDNs). Deze servers bevatten resources van over de hele wereld, waardoor gebruikers resources dicht bij hen in de buurt kunnen gebruiken. Ontwikkelaars hebben nog steeds lokale kopieën nodig voor de ontwikkeling, maar deze hoeven niet op de rest van de site te komen.

Nog een trucje om de prestaties te verbeteren is CSS en JavaScript bestanden verkleinen om de grote van de bestanden te verminderen. Naast Visual Studio gebruiken ontwikkelaars tools zoals Grunt en Gulp om deze taak te automatiseren en relevante bestanden te verplaatsen naar een directory die gepubliceerd wordt. In vorige versies van Visual Studio moest je een hoop stappen uitvoeren om de automatisering van Grunt of Gulp op te zetten. Je moest een extensie installeren en deze zo configureren dat deze tijdens de compilatie zou draaien. Nu worden deze tools en andere zoals NPM en Bower pakket management op de juiste manier ondersteund door Visual Studio. Tools toevoegen die andere ontwikkelaars gebruiken maakt Visual Studio een geweldig programma, zelfs als je web ontwikkeling doet zonder ASP.NET componenten.

Ontwikkelaars die regelmatig een bijdrage leveren aan opensource projecten, vooral op GitHub, zullen blij zijn dat Microsoft de Git integratie verder verbeterd heeft. Het bedrijf introduceerde een tijdje terug een Git opslagplaats in Visual Studio Online en een Git integratie in Visual Studio. Het was gelimiteerd en veel gebruikers maakten gebruik van een externe Git tool om de meeste taken uit te voeren. In Visual Studio 2015 kan je echter alle taken makkelijk uitvoeren en je hebt niet meer een externe tool nodig. Er is ook een betere integratie met GitHub, zodat je je opensource projecten beter kan managen. Er zijn nog steeds een aantal dingen die beter kunnen, maar het is goed om te zien dat Microsoft opensource ontwikkelaars serieus neemt.

Eén van de grootste features van een IDE is de mogelijkheid om code te debuggen en diagnostiek te bieden. Visual Studio heeft altijd goede tools gehad, maar zoals bij alles is er altijd ruimte voor verbetering. Sommige van deze verbeteringen zijn toegevoegd aan de nieuwe versie. Dit zijn onder andere een verbeterde breakpoint configuratie, de mogelijkheid om lambda expressies in debugger schermen te gebruiken, tools om GPU gebruik van DirectX applicaties te monitoren en netwerk diagnostiek tools.

Prestaties zijn belangrijk bij het ontwikkelen van apps. Gebruikers verwachten dat apps erg snel reageren. In het verleden moest je tools van derden zoals ANTS gebruiken om je WPF en universele app code te analyseren en te ontdekken waar de knelpunten waren. Nu is er een ingebouwde tool die je kan helpen om je app te analyseren en de problemen te vinden.

De laatste features waar we het over willen hebben zijn erg simpele veranderingen, maar het zijn de kleine dingen die vaak de grootste impact hebben. In de taakbalk kan je nu naast de debug knop in een dropdown menu het project selecteren die op moet starten met Visual Studio. In het verleden moest je met de rechtermuisknop op een project klikken en dan in een lange contextlijst deze optie selecteren. De productiviteit van de ontwikkelaar vergroten is altijd een doel bij elke nieuwe versie van Visual Studio en deze versie is niet anders. Het dropdown menu is één voorbeeld en CodeLens is een andere. CodeLens werd geïntroduceerd in 2013, maar was alleen maar beschikbaar in de Ultimate editie. In 2015 is dit ook aan de Professional editie toegevoegd. CodeLens is dat kleine beetje interactieve metadata die je boven methodes, eigenschappen en andere gebieden ziet. CodeLens laat zien waar deze methodes gerefereerd worden. Ook kan je bij een opensource project zien wie deze het laatst aangepast heeft en wat er aangepast is.

Conclusie Visual Studio 2015

Als je een bepaalde functie mist en het gevoel hebt dat deze wel in het programma hoort, aarzel dan niet om je feedback naar Microsoft te sturen. Ze staan open voor je suggesties en willen graag producten maken die mensen graag gebruiken. De enige manier waarop ze dit kunnen doen is de feedback accepteren en dit aan hun code toevoegen.

We hebben de grootste verbeteringen in Visual Studio 2015 opgenoemd, maar er zijn vele kleine aanpassingen die het werken met dit programma nog aangenamer maken. We zijn erg onder de indruk van de veranderingen die Microsoft doorgevoerd heeft en we zijn erg benieuwd naar de features van toekomstige updates.