Xerox alles-in-een (AIO) printers voor kleinere bedrijven worden niet vaak vernieuwd en voor de voorganger van het model dat we vandaag bespreken moeten we meer dan vijf jaar teruggaan. De Xerox WorkCentre 6515 is de opvolger van de 6505 en het bedrijf heeft er alles aan gedaan om dit model te vernieuwen op basis van de laatste technologieën. Niet alles is echter aangepast, dus er zijn ook zeker overeenkomsten. In het blog van vandaag zullen we uitgebreid een kijkje nemen wat deze laser multifunctional zoal te bieden heeft.
Design & features
Onze eerste indruk toen we dit grote en zware beest uit de doos haalde, was hoe goed gebouwd en stevig hij aanvoelde. De afmetingen zijn B42 x D50,6 x H50cm en hij weegt net iets meer dan 30kg. U heeft niet alleen twee personen nodig om hem uit de doos te tillen en op zijn plek te zetten, maar ook een locatie die in de buurt van 40kg kan dragen (samen met het papier weegt hij ruim 36kg).
De standaard fysieke opties van het WorkCentre 6515/N model die we getest hebben bestaat uit een Gigabit Ethernet aansluiting en een USB poort om het grote apparaat rechtstreeks te verbinden met een computer. Wi-Fi is geen standaard feature, wat zo vaak het geval is bij laser AIO modellen, maar u kunt hier wel een optionele module voor aanschaffen. Voor test doeleinden installeerde we een Wi-Fi module om te zien hoe makkelijk dit ging en deze module was inderdaad erg makkelijk om te installeren en gebruiken.
Xerox biedt ook twee andere modellen van de WorkCentre 6515 aan. De 6515/DN voegt auto-duplex toe, terwijl de 6515/DNI naast auto-duplex ook nog Wi-Fi functionaliteit toevoegt. Als u dus geen interesse heeft in de auto-duplex functie, dan kunt u het basismodel kopen en hier tegelijkertijd of later een Wi-Fi module aan toevoegen.
Bovenop de machine zit een automatisch documentinvoer (ADF) voor 50 pagina’s. Dit is zowel een single-pass als auto-duplex mechanisme. Met single-pass bedoelen we dat de ADF twee scanelementen heeft, waardoor de printer beide kanten van een pagina in een keer kan scannen, waardoor u tijd bespaart en de kans op fouten verkleind worden. Het maken van kopieën, scannen en printen vanaf cloud websites en een USB stick kunt u allemaal doen vanaf het ruime 5-inch touchscreen, welke het hele besturingspaneel omvat.
Andere mobiele connectiviteit features bestaan onder andere uit Wi-Fi Direct, wat een peer-to-peer protocol is voor het verbinden van uw smartphone of tablet met de printer, zonder dat de apparaten met een netwerk verbonden te hoeven zijn. Deze feature komt naar voren wanneer u de 6515/DNI of de optionele Wi-Fi module koopt. Andere software bestaat uit de Print Service Plug-in voor Android en ondersteuning voor AirPrint, Google Cloud Print v2.0 en Mopria. De Xerox Mobile Link app lijkt op iets vergelijkbaars als wat de concurrentie aanbiedt, zoals Business Print van Canon, Connect van Epson of iPrint. Deze is echter nog niet klaar en zal volgens het bedrijf in het begin van 2017 uitgebracht worden.
De standaard printertaal van de Xerox WorkCentre 6515 is Adobe PostScript, een taal die een synoniem is van kwalitatieve printapparatuur. HP PCL5e en 6 en Pantone kleurbibliotheken worden ook ondersteund, zodat u tijdens het printen van logo’s en andere toepassingen ervoor kunt zorgen dat de kleuren precies uit de printer komen zoals u wilt.
Beveiligingsfeatures bestaan onder andere uit Secure Print, waarbij u PINs aan printtaken koppelt die alleen u of een collega met het nummer kunnen printen. U kunt ook aanpassingen doen in de configuratie en de werkbelasting en toner status bekijken via Secure HTTP, de ingebouwde beveiligde web server van de machine. Tot slot is er nog Secure Fax Receive, wat u laat bepalen welke teamleden inkomende faxen kunnen ontvangen en printen.
Instellen & kosten
Zoals bij de meeste printers in deze klasse is het lastigste onderdeel van het instelproces de printer uit de doos krijgen. Daar heeft u wat hulp bij nodig, maar zodra hij veilig op een stevig oppervlakte staat is de rest van het instelproces erg eenvoudig. De installatie software vond de printer direct en binnen een mum van tijd waren we aan het printen, scannen en kopiëren.
Net als de meeste andere laser printers van vandaag de dag wordt deze geleverd met de toner cartridges al geïnstalleerd. In dit geval zijn het vier dunne cilinders, welke bestaan uit de kleuren zwart, cyaan, magenta en geel. Ze glijden makkelijk in de voorkant van het chassis, net boven de primaire papierlade. De kosten van deze lopen uiteen van €52 tot €113 voor 1.000 tot 5.500 pagina’s. Wij raden aan om de duurdere cartridges te kopen, aangezien u hiermee de kosten per pagina naar beneden brengt. De kosten per pagina zijn gemiddeld, wat inhoudt dat er duurdere printers, maar ook zeker goedkopere zijn. Dit is echter een standaard probleem van laser printers. Als u dus iedere maand duizenden pagina’s moet printen en deze niet zo zeer van laser kwaliteit hoeven te zijn, dan kunt u geld besparen door een inkjet printer te kopen. Overweeg dus goed voor u zelf waar u de printer voor wilt gebruiken.
Papierlades
De Xerox WorkCentre 6515 heeft een standaard papierlade voor 250 vellen en deze ondersteund afmetingen van 216 x 356mm. De printer heeft ook een multifunctionele lade voor 50 vellen, welke u meestal gebruikt voor het printen van enveloppen of andere speciale media, zoals labels en formulieren. Geprinte pagina’s belanden in een uitvoerlade voor 150 vellen, welke u bovenaan de printer terug kunt vinden, waar het chassis van de printer en de ADF samenkomen.
Het voordeel van het gebruik van de bovenkant van de printer als uitvoerlade, is dat dit voor een stevige rustplaats voor geprinte pagina’s zorgt en een plaats waar ze af kunnen koelen zonder krom te trekken. Als 300 pagina’s van twee invoerlades trouwens niet voldoende is, dan kunt u ook nog een optionele lade voor 550 extra vellen aanschaffen, wat het totaal op 850 vellen van drie invoerlades brengt.
Printsnelheid
Printerfabrikanten geven vaak printsnelheden op van zwarte tekstdocumenten met een relatief simpele indeling. Als u hier complexe indelingen, grafische onderdelen in kleur en afbeeldingen aan toevoegt, dan verlaagt de snelheid van iedere printer drastisch, soms wel met 50%.
Tijdens het printen van een tekstdocument van 12 pagina’s behaalde we een printsnelheid van 36 seconden met de WorkCentre 6515, wat op 20,1 pagina’s per minuut neerkomt. Het duurde 13 seconden voordat de eerste pagina uit de printer kwam.
Vervolgens voerde we een test uit voor bedrijfsdocumenten en deze bestond uit documenten van Adobe, Word, Excel en PowerPoint. In deze test behaalde we een gemiddelde van 13,1 pagina’s per minuut, wat zeker niet slecht is.
Tot slot printte we nog verscheidene keren twee foto’s van 10,16 x 15,24cm en hierbij kwamen we op een gemiddelde van 17 seconden. Er zijn zeker snellere printers op dit gebied, maar onder de 20 seconden is nog steeds snel genoeg.
Printkwaliteit
De printkwaliteit van de Xerox WorkCentre 6515 is bovengemiddeld vergeleken met andere laser printers in deze prijsklasse en zelfs modellen die een paar honderd euro duurder zijn. Op het gebied van tekstkwaliteit kwamen tekengroottes van 4 tot 100 er allemaal soepel, scherp en leesbaar uit. Verschillende lettertypes waren ook allemaal goed gevormd.
Grafische business pagina’s die bestonden uit grafieken en tabellen zagen er ook zeer goed uit. Kleuren en gevulde onderdelen waren zeer accuraat, zonder strepen of fouten die een slechte toner distributie aangeven. Er was een PowerPoint pagina met donkergroen naar zwart kleurverloop en maar weinig printers kunnen dit zonder kleurlijnen printen, maar de WorkCentre 6515 presteerde dit echter.
Foto’s zagen er ook beter uit dan we zouden verwachten van een laser printer. We moesten echt grondig kijken om te zien dat het laser printjes waren in plaats van inkjet. De foto’s missen uiteraard de glans die u krijgt wanneer u inkjet en inkjet papier combineert, maar niet zoveel dat u niet tevreden kunt zijn met het resultaat.
Scannen en kopiëren was voor het overgrote deel ook nauwkeurig. Testen met de scanner en optische karakter herkenning zorgde voor 100% nauwkeurigheid op pagina’s zonder complexe indelingen of ongebruikelijke lettertypes. Af en toe moesten we compenseren voor huidskleuren om te voorkomen dat deze oranje werden, maar dit komt vaker voor bij scanners van multifunctionele printers.
Conclusie Xerox WorkCentre 6515
De Xerox WorkCentre 6515 is zonder twijfel een geweldige multifunctionele printer. Hij print, scant en kopieert goed, vooral wanneer u kijkt naar de prijs. Het is een uitstekende printer voor het printen van een kleine hoeveelheid promotiemateriaal, brochures, rapporten en flyers. Tenzij u echt laser printkwaliteit nodig heeft raden we hem niet aan als een werkpaard voor het printen van grote hoeveelheden, aangezien de gebruikskosten hoger zijn dan bijvoorbeeld inkjet werkpaarden. Als kwaliteit echter belangrijker is dan kosten, dan is de Xerox WorkCentre 6515 een uitstekende investering.
Beat-it.nl werkt intensief samen met Xerox Nederland en wij leveren deze nieuwste Xerox multifunctional uit voorraad (levering volgende dag) en voor de laagste prijs. Bestellen kan eenvoudig via de webshop.